[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Każdy kawaÅ‚ek skropić sokiemcytrynowym, posypać solÄ… i pieprzem.FoliÄ™ szczelnie zamknąć iwstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 35 min.Po wyjÄ™ciu zpiekarnika poczekać, aż folia trochÄ™ ostygnie, wyjąć rybÄ™ i przeÅ‚ożyćdo salaterki.Polać resztÄ… oliwy i soku cytrynowego, posypaćpokrojonÄ… na cienkie krążki cebulkÄ….Wsypać zioÅ‚a, przyprawić solÄ… ipieprzem.Można jeść na ciepÅ‚o z ryżem lub na zimno jakoprzystawkÄ™.Zledzie zioÅ‚owe4 Å›wieże Å›ledzie, 4 Å‚yżki octu, 2 Å‚yżki oliwy, 2 Å‚yżki cukru, 2 drobnopokrojone ogórki konserwowe, l liść laurowy, l Å‚yżka estragonu, lÅ‚yżeczka koperku, l Å‚yżka ogórecznika, l Å‚yżka melisy, l Å‚yżeczkalubczyku, l Å‚yżeczka Å›wieżo utartego chrzanu.Oczyszczone Å›ledzie pokroić na cienkie paski i uÅ‚ożyć na dnie miski.PozostaÅ‚e skÅ‚adniki zmieszać ze sobÄ… i naÅ‚ożyć na Å›ledzie.104MiskÄ™ przykryć i przenieść w chÅ‚odne miejsce lub do lodówki na 24-28 godz.Zledzie w Å›mietanie8 Å›ledzi marynowanych, l cebula, 1-2 jabÅ‚ka, sól, pieprz, l szklankaÅ›mietany, l Å‚yżka posiekanego szczypiorku i l Å‚yżka posiekanego koperku(może być trybula, pietruszka i miÄ™ta).Zledzie wyjąć z marynaty, opÅ‚ukać, wyjąć oÅ›ci, zdjąć skórkÄ™ i pokroićna paski.CebulÄ™ bardzo drobno posiekać, jabÅ‚ka zetrzeć na grubejtarce i przeÅ‚ożyć do salaterki.Wlać Å›mietanÄ™, wsypać zioÅ‚a,przyprawić sos solÄ… i pieprzem, wÅ‚ożyć Å›ledzie.Podawać po kilkugodzinach, gdy sos nabierze wÅ‚aÅ›ciwego smaku.Zapiekanki, potrawy z ryżu i potrawy mÄ…czneZapiekanka z ziemniaków z rozmarynem80 dag ziemniaków, l Å‚yżka masÅ‚a, 25 dag cebuli, 1,5 Å‚yżeczki soli, l Å‚yżkarozmarynu, 15 dag boczku.Ziemniaki obrać, opÅ‚ukać, pokroić na 3-4-centymetrowe kawaÅ‚ki iuÅ‚ożyć w wysmarowanej masÅ‚em formie.CebulÄ™ pokroić w plastry,poÅ‚ożyć na ziemniakach.CaÅ‚ość posypać rozmarynem i solÄ…,przykryć cieniutkim^ plastrami boczku i wstawić do nagrzanegopiekarnika.Przez pierwsze 15 min temperatura powinna wynosić250°C, a potem obniża siÄ™ do 180°C i piecze jeszcze 50 min.Rozmaryn można zastÄ…pić tymiankiem lub majerankiem.Zapiekanka zioÅ‚owa2 Å‚yżki masÅ‚a, l drobno posiekana cebula, 20 dag szynki, kieÅ‚basy,parówek, resztek pieczeni lub pieczonego drobiu, 25 dag ugotowanegomakaronu (lub 50 dag ugotowanych ziemniaków lub 2 szklanki ryżu), ljajko, 2 Å‚yżki Å›mietany, 3 Å‚yżki tartego sera, 3 Å‚yżki roztartych suszonychziół (bazylia, tymianek, majeranek, czÄ…ber, lubczyk), 2 Å‚yżkiposiekanych Å›wieżych ziół (pietruszka, koperek, szczypiorek, trybula),sól, pieprz, 2-4 pomidory.105MasÅ‚o stopić na dużej patelni, cebulÄ™ posiekać i podsmażyć na maÅ›le,a nastÄ™pnie wÅ‚ożyć makaron (ziemniaki lub ryż), potem szynkÄ™(kieÅ‚basÄ™, parówki lub miÄ™so) i caÅ‚ość wymieszać.Jajko rozmieszaćze Å›mietanÄ…, odrobinÄ… soli, pieprzu oraz suszonymi zioÅ‚ami i rówuieżwlać na patelniÄ™, potem uÅ‚ożyć ćwiartki pomidorów, posypać żółtymserem i przykryć.Smażyć na wolnym ogniu przez 5 min.Podawaćposypane Å›wieżymi zioÅ‚ami.Pizza neapolitaÅ„ska3 dag drożdży, l Å‚yżeczka cukru, 40 dag mÄ…ki, sól, 14 Å‚yżeczek oliwy, 2cebule, 2 zÄ…bki czosnku, l kg pomidorów, 1/2 Å‚yżeczki pieprzu, l Å‚yżkalebiodki, l Å‚yżka bazylii, l maÅ‚a puszka sardynek, 25 dag tartego żółtegosera.Drożdże rozmieszać z cukrem na jednolitÄ… masÄ™.MÄ…kÄ™ rozbić wdużej misce z ciepÅ‚Ä… wodÄ…, drożdżami, szczyptÄ… soli, na koÅ„cu dodać4 Å‚yżeczki oliwy.Ciasto dobrze wygnieść, miskÄ™ przykryć i zostawićna 2 godz.w ciepÅ‚ym miejscu, żeby wyrosÅ‚o.Dużą blachÄ™nasmarować oliwÄ…, rozwaÅ‚kować ciasto i uÅ‚ożyć na blasze, nastÄ™pnieprzestawić znów w ciepÅ‚e miejsce na 30 min.CebulÄ™ i czosnekposiekać, podsmażyć na oliwie, dodać pomidory obrane ze skórki ipokrojone na ćwiartki, wsypać pieprz i lebiodkÄ™.Gotować sos nawolnym ogniu przez 30 min.Przyprawić solÄ… i pieprzem, ostudzić.Ciasto posmarować sosem, uÅ‚ożyć sardynki, posypać bazyliÄ…,pieprzem, żółtym serem, skropić oliwÄ… i wstawić do lekkonagrzanego piekarnika.Piec przez 20-30 min.w temperaturze 200°C.Na wierzch pizzy można poÅ‚ożyć jeszcze podsmażone pieczarki,oliwki, ćwiartki jaj na twardo, plasterki szynki lub kieÅ‚basy, plasterkiÅ›wieżych pomidorów.Pierogi z serem i miÄ™tÄ…50 dag mÄ…ki, ciepÅ‚a woda, 75 dag biaÅ‚ego sera, l jajko, sól, 5 Å‚yżekposiekanych Å›wieżych listków miÄ™ty, tÅ‚uszcz do polania.MÄ…kÄ™ rozmieszać z ciepÅ‚Ä… wodÄ… i zagnieść ciasto pierogowe,rozwaÅ‚kować na cienkie placki i szklankÄ… wyciąć krążki.Ser zmielićw maszynce do miÄ™sa, dodać jajko i miÄ™tÄ™, przyprawić na sÅ‚ono i106dokÅ‚adnie wymieszać.Nadzienie rozÅ‚ożyć na krążki i zlepiać pierogi.Ugotować je w dużej iloÅ›ci osolonej wody i podawać polanÄ™roztopionym tÅ‚uszczem.Risotto zioÅ‚owel cebula, 4 dag masÅ‚a, 25 dag ryżu, 3/4 l rosoÅ‚u, l liść laurowy, l Å‚yżeczkasproszkowanej sÅ‚odkiej papryki, 10 listków szaÅ‚wii, 10 maÅ‚ych gaÅ‚Ä…zektymianku, 10 listków estragonu, 10 listków majeranku, sól, pieprz(można dodać 25 dag startych na grubej tarce lub drono posiekanychwarzyw: marchwi, pietruszki, selera, pora, pomidorów, papryki).CebulÄ™ drobno posiekać i podsmażyć na maÅ›le, dodać umyty i dobrzeosaczony ryż, zalać poÅ‚owÄ… rosoÅ‚u.PatelniÄ™ przykryć i trzymać nabardzo maÅ‚ym ogniu tak dÅ‚ugo, aż ryż wchÅ‚onie caÅ‚y rosół.NastÄ™pniedodać zioÅ‚a i ewentualnie warzywa, jeszcze filiżankÄ™ rosoÅ‚u i dalejdusić.W razie potrzeby dolać jeszcze rosoÅ‚u.Sól i pieprz dodać przedpodaniem.LiÅ›cie winoroÅ›liz nadzieniem ryżowo-zioÅ‚owym20 dag cebuli, 1/4 szklanki oliwy, 10 dag ryżu, 1/2 l wody, 2 Å‚yżkiposiekanych orzechów laskowych lub wÅ‚oskich (w oryginalnym przepisietureckim -orzeszków piniowych), 2 Å‚yżki rodzynków, sól, pieprz, 3 Å‚yżkisoku cytrynowego, 3 Å‚yżki posiekanych Å›wieżych lub roztartychsuszonych ziół: koperku, estragonu, pietruszki, 24 liÅ›cie winoroÅ›li (mogÄ…być suszone).Drobno posiekanÄ… cebulÄ™" podsmażyć na oliwie, dodać umyty idobrze osaczony ryż, wlać l szklankÄ™ wody, wsypać orzechy,rodzynki, sól, pieprz.PatelniÄ™ przykryć i trzymać na wolnym ogniuprzez 8-10 min, aż ryż wchÅ‚onie wodÄ™, wtedy przeÅ‚ożyć go do miski,aby ostygÅ‚.Przyprawić sokiem cytrynowym i wsypać zioÅ‚a.W czasieduszenia ryżu przygotować liÅ›cie winoroÅ›li.Suszone liÅ›cie moczyćprzez kilka minut w zimnej wodzie, a potem osuszyć, Å›wieże liÅ›ciewrzucić na 2-3 min do wrzÄ…cej wody, potem ostudzić i osaczyć.Nakażdy liść naÅ‚ożyć Å‚yżkÄ™ nadzienia i zawijać tak, jak goÅ‚Ä…bki zkapusty [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
zanotowane.pl doc.pisz.pl pdf.pisz.pl matkasanepid.xlx.pl
.Każdy kawaÅ‚ek skropić sokiemcytrynowym, posypać solÄ… i pieprzem.FoliÄ™ szczelnie zamknąć iwstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 35 min.Po wyjÄ™ciu zpiekarnika poczekać, aż folia trochÄ™ ostygnie, wyjąć rybÄ™ i przeÅ‚ożyćdo salaterki.Polać resztÄ… oliwy i soku cytrynowego, posypaćpokrojonÄ… na cienkie krążki cebulkÄ….Wsypać zioÅ‚a, przyprawić solÄ… ipieprzem.Można jeść na ciepÅ‚o z ryżem lub na zimno jakoprzystawkÄ™.Zledzie zioÅ‚owe4 Å›wieże Å›ledzie, 4 Å‚yżki octu, 2 Å‚yżki oliwy, 2 Å‚yżki cukru, 2 drobnopokrojone ogórki konserwowe, l liść laurowy, l Å‚yżka estragonu, lÅ‚yżeczka koperku, l Å‚yżka ogórecznika, l Å‚yżka melisy, l Å‚yżeczkalubczyku, l Å‚yżeczka Å›wieżo utartego chrzanu.Oczyszczone Å›ledzie pokroić na cienkie paski i uÅ‚ożyć na dnie miski.PozostaÅ‚e skÅ‚adniki zmieszać ze sobÄ… i naÅ‚ożyć na Å›ledzie.104MiskÄ™ przykryć i przenieść w chÅ‚odne miejsce lub do lodówki na 24-28 godz.Zledzie w Å›mietanie8 Å›ledzi marynowanych, l cebula, 1-2 jabÅ‚ka, sól, pieprz, l szklankaÅ›mietany, l Å‚yżka posiekanego szczypiorku i l Å‚yżka posiekanego koperku(może być trybula, pietruszka i miÄ™ta).Zledzie wyjąć z marynaty, opÅ‚ukać, wyjąć oÅ›ci, zdjąć skórkÄ™ i pokroićna paski.CebulÄ™ bardzo drobno posiekać, jabÅ‚ka zetrzeć na grubejtarce i przeÅ‚ożyć do salaterki.Wlać Å›mietanÄ™, wsypać zioÅ‚a,przyprawić sos solÄ… i pieprzem, wÅ‚ożyć Å›ledzie.Podawać po kilkugodzinach, gdy sos nabierze wÅ‚aÅ›ciwego smaku.Zapiekanki, potrawy z ryżu i potrawy mÄ…czneZapiekanka z ziemniaków z rozmarynem80 dag ziemniaków, l Å‚yżka masÅ‚a, 25 dag cebuli, 1,5 Å‚yżeczki soli, l Å‚yżkarozmarynu, 15 dag boczku.Ziemniaki obrać, opÅ‚ukać, pokroić na 3-4-centymetrowe kawaÅ‚ki iuÅ‚ożyć w wysmarowanej masÅ‚em formie.CebulÄ™ pokroić w plastry,poÅ‚ożyć na ziemniakach.CaÅ‚ość posypać rozmarynem i solÄ…,przykryć cieniutkim^ plastrami boczku i wstawić do nagrzanegopiekarnika.Przez pierwsze 15 min temperatura powinna wynosić250°C, a potem obniża siÄ™ do 180°C i piecze jeszcze 50 min.Rozmaryn można zastÄ…pić tymiankiem lub majerankiem.Zapiekanka zioÅ‚owa2 Å‚yżki masÅ‚a, l drobno posiekana cebula, 20 dag szynki, kieÅ‚basy,parówek, resztek pieczeni lub pieczonego drobiu, 25 dag ugotowanegomakaronu (lub 50 dag ugotowanych ziemniaków lub 2 szklanki ryżu), ljajko, 2 Å‚yżki Å›mietany, 3 Å‚yżki tartego sera, 3 Å‚yżki roztartych suszonychziół (bazylia, tymianek, majeranek, czÄ…ber, lubczyk), 2 Å‚yżkiposiekanych Å›wieżych ziół (pietruszka, koperek, szczypiorek, trybula),sól, pieprz, 2-4 pomidory.105MasÅ‚o stopić na dużej patelni, cebulÄ™ posiekać i podsmażyć na maÅ›le,a nastÄ™pnie wÅ‚ożyć makaron (ziemniaki lub ryż), potem szynkÄ™(kieÅ‚basÄ™, parówki lub miÄ™so) i caÅ‚ość wymieszać.Jajko rozmieszaćze Å›mietanÄ…, odrobinÄ… soli, pieprzu oraz suszonymi zioÅ‚ami i rówuieżwlać na patelniÄ™, potem uÅ‚ożyć ćwiartki pomidorów, posypać żółtymserem i przykryć.Smażyć na wolnym ogniu przez 5 min.Podawaćposypane Å›wieżymi zioÅ‚ami.Pizza neapolitaÅ„ska3 dag drożdży, l Å‚yżeczka cukru, 40 dag mÄ…ki, sól, 14 Å‚yżeczek oliwy, 2cebule, 2 zÄ…bki czosnku, l kg pomidorów, 1/2 Å‚yżeczki pieprzu, l Å‚yżkalebiodki, l Å‚yżka bazylii, l maÅ‚a puszka sardynek, 25 dag tartego żółtegosera.Drożdże rozmieszać z cukrem na jednolitÄ… masÄ™.MÄ…kÄ™ rozbić wdużej misce z ciepÅ‚Ä… wodÄ…, drożdżami, szczyptÄ… soli, na koÅ„cu dodać4 Å‚yżeczki oliwy.Ciasto dobrze wygnieść, miskÄ™ przykryć i zostawićna 2 godz.w ciepÅ‚ym miejscu, żeby wyrosÅ‚o.Dużą blachÄ™nasmarować oliwÄ…, rozwaÅ‚kować ciasto i uÅ‚ożyć na blasze, nastÄ™pnieprzestawić znów w ciepÅ‚e miejsce na 30 min.CebulÄ™ i czosnekposiekać, podsmażyć na oliwie, dodać pomidory obrane ze skórki ipokrojone na ćwiartki, wsypać pieprz i lebiodkÄ™.Gotować sos nawolnym ogniu przez 30 min.Przyprawić solÄ… i pieprzem, ostudzić.Ciasto posmarować sosem, uÅ‚ożyć sardynki, posypać bazyliÄ…,pieprzem, żółtym serem, skropić oliwÄ… i wstawić do lekkonagrzanego piekarnika.Piec przez 20-30 min.w temperaturze 200°C.Na wierzch pizzy można poÅ‚ożyć jeszcze podsmażone pieczarki,oliwki, ćwiartki jaj na twardo, plasterki szynki lub kieÅ‚basy, plasterkiÅ›wieżych pomidorów.Pierogi z serem i miÄ™tÄ…50 dag mÄ…ki, ciepÅ‚a woda, 75 dag biaÅ‚ego sera, l jajko, sól, 5 Å‚yżekposiekanych Å›wieżych listków miÄ™ty, tÅ‚uszcz do polania.MÄ…kÄ™ rozmieszać z ciepÅ‚Ä… wodÄ… i zagnieść ciasto pierogowe,rozwaÅ‚kować na cienkie placki i szklankÄ… wyciąć krążki.Ser zmielićw maszynce do miÄ™sa, dodać jajko i miÄ™tÄ™, przyprawić na sÅ‚ono i106dokÅ‚adnie wymieszać.Nadzienie rozÅ‚ożyć na krążki i zlepiać pierogi.Ugotować je w dużej iloÅ›ci osolonej wody i podawać polanÄ™roztopionym tÅ‚uszczem.Risotto zioÅ‚owel cebula, 4 dag masÅ‚a, 25 dag ryżu, 3/4 l rosoÅ‚u, l liść laurowy, l Å‚yżeczkasproszkowanej sÅ‚odkiej papryki, 10 listków szaÅ‚wii, 10 maÅ‚ych gaÅ‚Ä…zektymianku, 10 listków estragonu, 10 listków majeranku, sól, pieprz(można dodać 25 dag startych na grubej tarce lub drono posiekanychwarzyw: marchwi, pietruszki, selera, pora, pomidorów, papryki).CebulÄ™ drobno posiekać i podsmażyć na maÅ›le, dodać umyty i dobrzeosaczony ryż, zalać poÅ‚owÄ… rosoÅ‚u.PatelniÄ™ przykryć i trzymać nabardzo maÅ‚ym ogniu tak dÅ‚ugo, aż ryż wchÅ‚onie caÅ‚y rosół.NastÄ™pniedodać zioÅ‚a i ewentualnie warzywa, jeszcze filiżankÄ™ rosoÅ‚u i dalejdusić.W razie potrzeby dolać jeszcze rosoÅ‚u.Sól i pieprz dodać przedpodaniem.LiÅ›cie winoroÅ›liz nadzieniem ryżowo-zioÅ‚owym20 dag cebuli, 1/4 szklanki oliwy, 10 dag ryżu, 1/2 l wody, 2 Å‚yżkiposiekanych orzechów laskowych lub wÅ‚oskich (w oryginalnym przepisietureckim -orzeszków piniowych), 2 Å‚yżki rodzynków, sól, pieprz, 3 Å‚yżkisoku cytrynowego, 3 Å‚yżki posiekanych Å›wieżych lub roztartychsuszonych ziół: koperku, estragonu, pietruszki, 24 liÅ›cie winoroÅ›li (mogÄ…być suszone).Drobno posiekanÄ… cebulÄ™" podsmażyć na oliwie, dodać umyty idobrze osaczony ryż, wlać l szklankÄ™ wody, wsypać orzechy,rodzynki, sól, pieprz.PatelniÄ™ przykryć i trzymać na wolnym ogniuprzez 8-10 min, aż ryż wchÅ‚onie wodÄ™, wtedy przeÅ‚ożyć go do miski,aby ostygÅ‚.Przyprawić sokiem cytrynowym i wsypać zioÅ‚a.W czasieduszenia ryżu przygotować liÅ›cie winoroÅ›li.Suszone liÅ›cie moczyćprzez kilka minut w zimnej wodzie, a potem osuszyć, Å›wieże liÅ›ciewrzucić na 2-3 min do wrzÄ…cej wody, potem ostudzić i osaczyć.Nakażdy liść naÅ‚ożyć Å‚yżkÄ™ nadzienia i zawijać tak, jak goÅ‚Ä…bki zkapusty [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]