[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Farsz z grzybów suszonychFarsz z grzybów suszonychSkładnikiPrzygotuj: około 10 dag grzybów suszonych (najlepiej podgrzybków i prawdziwków), 2 cebule (około 10 dag), czerstwą kajzerkę i świeżo utartą suchą bułkę, olej, sól, pieprz (koniecznie świeżo zmielony).Sposób przyrządzaniaStarannie wypłucz grzyby w letniej wodzie.Nie na sitku pod kranem, lecz w dość dużym garnku.Zanim odlejesz wodę, sprawdź, czy na dnie garnka nie osiadły ziarnka piasku (co się, niestety, zdarza).Jeśli tak, wyjmij grzyby łyżką cedzakową lub sitem, wypłucz garnek i jeszcze raz zalej susz.Jeśli ziarnka piasku znowu pojawią się na dnie, powtarzaj operację od nowa, aż do skutku.Zalej czyste grzyby zimną wodą, postaw na małym ogniu.Na razie miej na nie oko, bo gdy zawartość garnka zacznie wrzeć, wywar się wzburzy i brunatna piana może zalać ci kuchenkę.Zbierz tę pianę łyżką cedzakową, wyreguluj płomyczek gazu.Niech grzyby gotują się na małym ogniu, aż będą miękkie (około godziny).Wywaru w garnku będzie coraz mniej, i tak ma być.Ugotowane grzyby odcedź nad rondelkiem.Gdy ta odrobina wywaru, która pozostała i trafiła do rondelka, przestygnie, namocz w niej pokrojoną na ćwiartki bułeczkę.W czasie gdy grzyby będą się gotowały, pokrój cebulę w kostkę i przyrumień ją lekko na oleju.Kolor usmażonej cebuli powinien być jasnozłoty.Teraz grzyby i nasączoną wywarem bułeczkę przepuść przez maszynkę, w miarę potrzeby wsypując troszkę bułki tartej, żeby zapobiec kapaniu płynu spod korbki.Zmieloną masę przełóż na patelnię z cebulką, dodaj soli i pieprzu do smaku (uwaga - lepiej nie dosolić, niż przesolić!) i wymieszaj dokładnie.Jeśli masa wyda ci się za rzadka, postaw patelnię na małym gazie i odparuj farsz, ciągle mieszając, żeby nie przywarł i nie przypalił się.Gotowy przełóż do szklanej albo emaliowanej miseczki.Grzybowy farsz posłuży ci zapewne do nadziania uszek do barszczu, ale pamiętaj, że możesz też użyć go do wykwintnych naleśników, krokietów lub pasztecików.Uwaga: Niektóre gospodynie, wypłukawszy grzyby, zalewają je na parę godzin wodą i dopiero potem gotują (w tej samej wodzie).Grzyby są wtedy miękkie już po pół godzinie [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • matkasanepid.xlx.pl