[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.UntitledZC C(?) Z1 30.09ZYWIENIE CZLOWIEKAGRYPY PRODUKTOW SPOZYWCZYCH I ICH SKLAD NA PODSTAWIE PODOBIENSTWA ZAWARTOSCI SKLADNIKOW POKARMOWYCHWartosc odzywcza- przydatnosc produktow zywnosciowych i zlozonych z nich racji pokarmowych do pokrycia potrzeb metabolicznych organizmu czlowieka- jest funkcja ilosci, zbilansowania, i biodostepnosci skladnikow odzywczych zawartych w produktach zywnosciowych- okreslana jest najczesciej dla 100g czesci jadalnych lub produktu handlowego i podawana w tabelach skladu i wartosci odzywczej produktow spozywczych lub komputerowych bazach danych.- rzeczywista wartosc odzywcza produktow spozywczych w glownej mierze zalezy od sposobu i warunkow jej przechowywania, sposobu i rodzaju zastosowanej obrobki kulinarnej.PODZIAL SKLADNIKOW POKARMOWYCH ZE WZGLEDU NA FUNKCJE JAKA PELNIA DLA ORGANIZMU- budulcowe: bialka, wybrane skladniki mineralne (wapn, fosfor, magnez, fluor, siarka)- energetyczne: tluszcze, weglowodany, bialka(ktore nie zostaly uzyte do celow budulcowych)- regulujace: witaminy, skladniki mineralneW tabelach podawane sa wartosci energetyczne i zawartosci skladnikow odzywczych w przeliczeniu na 100g czesci jadalnych produktuProdukt zakupiony na rynku, noszacy nazwe produktu rynkowego, zawiera w 100g produktu:- czesci jadalne- czesci niejadalne - odpadkiW przeliczeniu na produkt rynkowy wymaga posluzenia sie wartoscia umieszczona w rubryce `odpadkow` w tabelach skladu chemicznego i wartosci odzywczej produktow spozywczych.PODZIAL PRODUKTOW SPOZYWCZYCH NA 12 GRUP1 grupa - produkty zbozowe- gl zrodlo weglowodanow- mala zaw tluszczow- duza wartosc energetyczna, ok 250- 350kcal/100g- bialko roslinne o niepelnej wartosci odzywczej- dobre zrodlo skladnikow mineralnych (fe, zn, cu, mg)- dobre zrodlo witaminy z grupy B- dobre zrodlo blonnika pokarmowego2 grupa - produkty mleczne i mleko- zawieraja duzo witaminy A, D- zrodlo bialka o wysokiej wartosci biologicznej- duza zawartosc latwo przyswajalnego bialka- duza zaw mikroelementow (P i K)- dobre zrodlo wit z gr B (gl ryboflawiny - B2)- tluszcz mleczny, ktorego najwiecej zawieraja sery (20-30%) jest nosnikiem wit A i D- jedyny eglowodan - laktoza- mala zaw tluszczu- mleko slodkie - jedyny produkt zwierzecy dzialajacy alkalizujaco3 grupa - mieso i ryby- podstawowe zrodlo bialka o wysokiej wartosci odzywczej- lipidy w miesie to nasycone kwasy tluszczowe oraz cholesterol, a w rybach wielonasycone kwasy tluszczowe- podzial produktow miesnych ze wzgledu na wartosc tluszczow:A) wysokotluszczowe, np boczek, parowkiB) tluste np wieprzowina, baranina, ges, kaczka, kinserwy, pasztety, wedzonkiC) niskotluszczowe np cielecina, wolowina, kurczak, indykD) chude, np poledwicaNajzdrowsze mieso: konina, poniewaz zywi sie owsem, ryby, ze wzgledu na zwartosc tluszczy dzielimy na chude i tluste- ryby chude - zaw tluszczu do 8g/100g produktu np fladra swieza, dorsz, halibut bialy, karp, mintaj, morszczuk, pstrag strumieniowy, sandacz.- ryby tluste - zawartosc tluszczu 9-30g/100g, np wegorz, losos, sledz, sledz solny, lakrela, tunczyk, pstrag teczowy, sardynka- ryby morskie sa naturalnym zrodlem jodu w pozywieniu, dostarczaja rowniez woecej sodu e porownaniu z rybami slodkowodnymi- mieso, a szczegolnie podroby dostarczaja wielu skladnikow mineralnych (fe, zn, cu)- mieso i ryby zawieraja witaminy z gr B oraz wit rozpusczalne w tluszczach A,D,E,K4 grupa- jajaW jajach nie ma witaminy C- dostarczaja bialka o najwyzszej wartosci oszywczej- zrodlo tluszczy o wysokim stopniu strawnosci i bardzo duza zawartoscia cholesterolu- dobre zrodlo witamin rozp w tluszczach oraz wit z gr B i D- wysoka zawartosc dkladnikow mineralnych (Fe, P, S)8,9,10 grupa- warzywa i owoce- wysoka zawartosc skladnikow mineralnych i witamin- wysokazawartosc blonnika pokarmowego (0,5-6%) najlepsze zrodlo: groszek zielony, bob, slodka kukurydza, bruksela- warzywa lisciaste np szpinak, seler wiciowy, bruksela, kapusta wloska, rowniez brokuly charakteryzuja sie stosunkowo duza zawartoscia zelaza- gl zrodlo wit antyoksydacyjnych11 grupa- suche nasiona straczkowe- zrodlo bialka, ktorego wartosc odzywcza jest wieksza niz bialka zboz- dominujacy skladnik- weglowodany- bardzo dobre zrodlo blonnika pokarmowego- zawieraja duzo NNKT(niezbedne nienasycone kwasy tluszczowe) i lecytyne- dobre zrodlo skladnikow mineralnych i witaminy z grupy B- wysoka wartosc energetyczna wynosi ok 350kcal/100g dla soi 440kcal/100g [ Pobierz całość w formacie PDF ]
zanotowane.pl doc.pisz.pl pdf.pisz.pl matkasanepid.xlx.pl
.UntitledZC C(?) Z1 30.09ZYWIENIE CZLOWIEKAGRYPY PRODUKTOW SPOZYWCZYCH I ICH SKLAD NA PODSTAWIE PODOBIENSTWA ZAWARTOSCI SKLADNIKOW POKARMOWYCHWartosc odzywcza- przydatnosc produktow zywnosciowych i zlozonych z nich racji pokarmowych do pokrycia potrzeb metabolicznych organizmu czlowieka- jest funkcja ilosci, zbilansowania, i biodostepnosci skladnikow odzywczych zawartych w produktach zywnosciowych- okreslana jest najczesciej dla 100g czesci jadalnych lub produktu handlowego i podawana w tabelach skladu i wartosci odzywczej produktow spozywczych lub komputerowych bazach danych.- rzeczywista wartosc odzywcza produktow spozywczych w glownej mierze zalezy od sposobu i warunkow jej przechowywania, sposobu i rodzaju zastosowanej obrobki kulinarnej.PODZIAL SKLADNIKOW POKARMOWYCH ZE WZGLEDU NA FUNKCJE JAKA PELNIA DLA ORGANIZMU- budulcowe: bialka, wybrane skladniki mineralne (wapn, fosfor, magnez, fluor, siarka)- energetyczne: tluszcze, weglowodany, bialka(ktore nie zostaly uzyte do celow budulcowych)- regulujace: witaminy, skladniki mineralneW tabelach podawane sa wartosci energetyczne i zawartosci skladnikow odzywczych w przeliczeniu na 100g czesci jadalnych produktuProdukt zakupiony na rynku, noszacy nazwe produktu rynkowego, zawiera w 100g produktu:- czesci jadalne- czesci niejadalne - odpadkiW przeliczeniu na produkt rynkowy wymaga posluzenia sie wartoscia umieszczona w rubryce `odpadkow` w tabelach skladu chemicznego i wartosci odzywczej produktow spozywczych.PODZIAL PRODUKTOW SPOZYWCZYCH NA 12 GRUP1 grupa - produkty zbozowe- gl zrodlo weglowodanow- mala zaw tluszczow- duza wartosc energetyczna, ok 250- 350kcal/100g- bialko roslinne o niepelnej wartosci odzywczej- dobre zrodlo skladnikow mineralnych (fe, zn, cu, mg)- dobre zrodlo witaminy z grupy B- dobre zrodlo blonnika pokarmowego2 grupa - produkty mleczne i mleko- zawieraja duzo witaminy A, D- zrodlo bialka o wysokiej wartosci biologicznej- duza zawartosc latwo przyswajalnego bialka- duza zaw mikroelementow (P i K)- dobre zrodlo wit z gr B (gl ryboflawiny - B2)- tluszcz mleczny, ktorego najwiecej zawieraja sery (20-30%) jest nosnikiem wit A i D- jedyny eglowodan - laktoza- mala zaw tluszczu- mleko slodkie - jedyny produkt zwierzecy dzialajacy alkalizujaco3 grupa - mieso i ryby- podstawowe zrodlo bialka o wysokiej wartosci odzywczej- lipidy w miesie to nasycone kwasy tluszczowe oraz cholesterol, a w rybach wielonasycone kwasy tluszczowe- podzial produktow miesnych ze wzgledu na wartosc tluszczow:A) wysokotluszczowe, np boczek, parowkiB) tluste np wieprzowina, baranina, ges, kaczka, kinserwy, pasztety, wedzonkiC) niskotluszczowe np cielecina, wolowina, kurczak, indykD) chude, np poledwicaNajzdrowsze mieso: konina, poniewaz zywi sie owsem, ryby, ze wzgledu na zwartosc tluszczy dzielimy na chude i tluste- ryby chude - zaw tluszczu do 8g/100g produktu np fladra swieza, dorsz, halibut bialy, karp, mintaj, morszczuk, pstrag strumieniowy, sandacz.- ryby tluste - zawartosc tluszczu 9-30g/100g, np wegorz, losos, sledz, sledz solny, lakrela, tunczyk, pstrag teczowy, sardynka- ryby morskie sa naturalnym zrodlem jodu w pozywieniu, dostarczaja rowniez woecej sodu e porownaniu z rybami slodkowodnymi- mieso, a szczegolnie podroby dostarczaja wielu skladnikow mineralnych (fe, zn, cu)- mieso i ryby zawieraja witaminy z gr B oraz wit rozpusczalne w tluszczach A,D,E,K4 grupa- jajaW jajach nie ma witaminy C- dostarczaja bialka o najwyzszej wartosci oszywczej- zrodlo tluszczy o wysokim stopniu strawnosci i bardzo duza zawartoscia cholesterolu- dobre zrodlo witamin rozp w tluszczach oraz wit z gr B i D- wysoka zawartosc dkladnikow mineralnych (Fe, P, S)8,9,10 grupa- warzywa i owoce- wysoka zawartosc skladnikow mineralnych i witamin- wysokazawartosc blonnika pokarmowego (0,5-6%) najlepsze zrodlo: groszek zielony, bob, slodka kukurydza, bruksela- warzywa lisciaste np szpinak, seler wiciowy, bruksela, kapusta wloska, rowniez brokuly charakteryzuja sie stosunkowo duza zawartoscia zelaza- gl zrodlo wit antyoksydacyjnych11 grupa- suche nasiona straczkowe- zrodlo bialka, ktorego wartosc odzywcza jest wieksza niz bialka zboz- dominujacy skladnik- weglowodany- bardzo dobre zrodlo blonnika pokarmowego- zawieraja duzo NNKT(niezbedne nienasycone kwasy tluszczowe) i lecytyne- dobre zrodlo skladnikow mineralnych i witaminy z grupy B- wysoka wartosc energetyczna wynosi ok 350kcal/100g dla soi 440kcal/100g [ Pobierz całość w formacie PDF ]