[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.An­gelina odkryÅ‚a w nim rzemieÅ›lnika.Jerry wstawiÅ‚ w okna odulicy piÄ™kne kratownice.MiaÅ‚ znajomego, który prowadziÅ‚firmÄ™ produkujÄ…cÄ… elementy konstrukcyjne z cementu i wy­konaÅ‚ dla niego stopnie schodów wyglÄ…dajÄ…ce jak półkolisteplatformy.Ponadto poszerzyÅ‚ nadproże, aby zmieÅ›cić po­dwójne drewniane drzwi z mosiężnymi klamkami, które ażzapraszaÅ‚y do Å›rodka i nadaÅ‚y wejÅ›ciu dostojeÅ„stwa.Z kamie­nicy, którÄ… remontowaÅ‚ przyniósÅ‚ także elektrycznÄ… replikÄ™latarni gazowej, którÄ… zainstalowaÅ‚ u stóp schodów, gdzieÅ›wieciÅ‚a jak latarnia morska widoczna z odlegÅ‚oÅ›ci trzechprzecznic. WiÄ™cej niż jeden raz zÅ‚apaÅ‚a siÄ™ na tym, że staÅ‚a jak zacza­rowana i przyglÄ…daÅ‚a mu siÄ™, gdy pracuje, a potem sama siebiebesztaÅ‚a, że jest tak roztargniona, jak on skoncentrowany.Angelina chodziÅ‚a do hurtowni zaopatrujÄ…cych restau­racje na Arch Street i sama wybieraÅ‚a każdy talerz, szklan­kÄ™, sztuciec, każdÄ… miskÄ™, półmisek, trzepaczkÄ™, garneki miedziany rondel.ZnalazÅ‚a stary wolnostojÄ…cy mikser nawyprzedaży i dobraÅ‚a do niego parÄ™ sprawdzonych blende-rów - w promocji, dwa za cenÄ™ jednego.StoÅ‚y i krzesÅ‚a zamó­wiÅ‚a z drugiej rÄ™ki ze sklepu sieciowego w Northeast, którywÅ‚aÅ›nie zamykaÅ‚ swojÄ… dziaÅ‚alność.PostanowiÅ‚a pomieszaći poÅ‚Ä…czyć różne style, co nadaÅ‚o sali jadalnej eklektycznegocharakteru, który przydawaÅ‚ domowego nastroju i jednocze­Å›nie byÅ‚ nietypowy.Podczas weekendu Douglas Pettibone wybraÅ‚ siÄ™ naobjazd antykwariatów w Lambertville i przywiózÅ‚ z nichkolekcjÄ™ obrazów olejnych, namalowanych przez lokalnychartystów, które udaÅ‚o mu siÄ™ kupić za przysÅ‚owiowe grosze.PokazaÅ‚ Angelinie zdjÄ™cie dużego lustra w pozÅ‚acanej ramie,wiszÄ…cego za maÅ‚ym barem, które mógÅ‚ nabyć za uÅ‚amekpierwotnej ceny od agenta nieruchomoÅ›ci w Yardley.Upo­ważniÅ‚a go do zakupu w kolejny weekend, a kiedy lustrozostaÅ‚o zawieszone, nadaÅ‚o maÅ‚emu barkowi na cztery osobyklimat dawnego Hollywood.Teraz, kiedy dekorowanie wnÄ™trza zbliżaÅ‚o siÄ™ ku koÅ„co­wi, Angelina zwróciÅ‚a swojÄ… uwagÄ™ na naglÄ…cÄ… potrzebÄ™ zna­lezienia kogoÅ›, kto zapeÅ‚niaÅ‚by talerze jedzeniem.PopytaÅ‚awokół i znalazÅ‚a szefa kuchni nazywajÄ…cego siÄ™ Pepino Del-la'notte, który pracowaÅ‚ u Scolariego zanim jego syn przejÄ…Å‚interes po ojcu.Dobrze poinformowane zródÅ‚o podszepnęłojej, że Pepino byÅ‚ najbardziej utalentowanym kucharzem, jakipracowaÅ‚ w tej restauracji.RzuciÅ‚ pracÄ™ z bólem serca, kiedy syn starego pana Scolariego zaczÄ…Å‚ sprowadzać restauracjÄ™ napsy, zamawiajÄ…c gotowe zupy i sosy, mrożone steki i hambur­gery i dodajÄ…c do menu z zakÄ…skami łódeczki ziemniaczanez serem VeÅ‚veeta.WedÅ‚ug zasÅ‚yszanej historii szala przeważyÅ‚a siÄ™ w dniu,w którym Pepino wszedÅ‚ do kuchni i zobaczyÅ‚ robotnikówinstalujÄ…cych rzÄ…d kuchenek mikrofalowych.SpakowaÅ‚ swojenoże, zdjÄ…Å‚ fartuch i wyszedÅ‚.Angelina dotarÅ‚a do niego za poÅ›rednictwem znajomejswojej znajomej i zaprosiÅ‚a go do restauracji w poÅ‚udnie na­stÄ™pnego dnia.Tak jak obiecaÅ‚, Pepino wkroczyÅ‚ przez wa­hadÅ‚owe, kuchenne drzwi równo o dwunastej.ByÅ‚ niewysoki,a nawet niski, ale nie daÅ‚o siÄ™ nie zauważyć, że krążyÅ‚ popomieszczeniu z pewnoÅ›ciÄ…, jakÄ… daje doÅ›wiadczenie.Poru­szaÅ‚ siÄ™ z gracjÄ….Jego krok nacechowany byÅ‚ lekkoÅ›ciÄ…, któraprzekÅ‚adaÅ‚a siÄ™ na pÅ‚ynne gesty, kiedy stanÄ…Å‚ przed kuchen­kÄ….ZdjÄ…Å‚ czapkÄ™ i uÅ›cisnÄ™li sobie dÅ‚onie.Jego byÅ‚y koÅ›cistei nieskazitelnie czyste.DostrzegÅ‚a kilka zagojonych blizni oparzeÅ„, które wymownie sugerowaÅ‚y dÅ‚ugie doÅ›wiadczeniew operowaniu nożem w pobliżu gorÄ…cych naczyÅ„.MiaÅ‚ skórÄ™koloru oliwkowego, sympatyczne czarne oczy, które patrzyÅ‚yna niÄ… otwarcie i ciemne wÅ‚osy z pasmami siwizny.- Pan Pepino? - zapytaÅ‚a serdecznie Angelina.PrzytaknÄ…Å‚.- UsiÄ…dzie pan, żeby napić siÄ™ kawy?WzruszyÅ‚ ramionami.NalaÅ‚a parujÄ…cej kawy do dwóch kubków, usiedli i pokilku uprzejmych zdaniach, Angelina zaczęła opisywać murodzaje potraw, jakie chciaÅ‚aby tu przyrzÄ…dzać.MiaÅ‚a przysobie swoje notesy i segregatory z przepisami.WyjaÅ›niÅ‚a,że ma zamiar caÅ‚y czas odÅ›wieżać menu i co tydzieÅ„ zmie­niać dania w karcie.Na poczÄ…tek chciaÅ‚aby skoncentrować siÄ™ na wypróbowanych i pewnych przepisach potraw, któ­re uwielbiaÅ‚a gotować i o których wiedziaÅ‚a, że przyniosÄ…zysk.ZaplanowaÅ‚a filet mignon, podawany z różnymi sosami.Ponadto chce mieć w zanadrzu homara i miÄ™so kraboweserwowane na makaronie wÅ‚asnej roboty, z ravioli i w so­sach.Nie zamierza natomiast podawać caÅ‚ych homarów pocenie rynkowej.Jej Prowansalski Kurczak Cacciatore byÅ‚byekskluzywnym zwrotem w stronÄ™ wiejskiej klasyki.PrzepisÅ‚Ä…czyÅ‚ w sobie to, co uwielbiaÅ‚a - grzyby, suszone pomidoryi Å›wieże zioÅ‚a z jak najbardziej niedrogimi kawaÅ‚kami kur­czaka.ChciaÅ‚a podawać Spiralnie NadziewanÄ… PolÄ™dwiczkÄ™WieprzowÄ… w aromatycznym sosie z pasztecikami ze sÅ‚od­kich ziemniaków i Å›wieżym groszkiem w sezonie, danie któ­re prezentowaÅ‚o siÄ™ na talerzu zachwycajÄ…co i smakowaÅ‚o jakÅ›wiÄ…teczny obiad.Angelina miaÅ‚a gruby jak encyklopedia wybór zup i kre­mów, które bez wÄ…tpienia mogÅ‚y być charakterystycznymelementem jadÅ‚ospisu, przystawkami o niespodziewanymsmaku i zadziwiajÄ…cej zÅ‚ożonoÅ›ci.ProponowaÅ‚aby je na po­czÄ…tek posiÅ‚ku [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • matkasanepid.xlx.pl