[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Pij 3 x dziennie 50 g, przez 3 do 7 dni.Miksturkęmożesz podawać dzieciom od 3 lat.HemoroidyZażywaj 3 x dziennie l łyżkę stołową świeżego soku.Cebulę zetrzyj na drobnej tarce i wyciśnij.Zmieszaj szklankę soku ze szklanką miodu.Zaży-waj 3 razy dziennie po łyżce stołowej godzinę przed jedzeniem bądz 2  3 godz.po jedzeniu.Możesz zażywać profilaktycznie łyżeczkę od herbaty 3  4 razy dziennie.Nadciśnienie i prostataJedz dużo świeżej cebuli.OdciskiGłówkę cebuli przetnij na pół, włóż do słoika, zalej octem i odstaw na dobę w ciepłe miejsce.Następnie poszczególnymi łuskami okładaj odciski 2 x dziennie rano i wieczorem.ReumatyzmNacieraj bolące miejsca startą cebulą.Stłuczenia i otarciaPrzykładaj świeży sok z cebuli w formie kompresu.Szczególnie dobrze robi przy stłuczeniachkolana.Słabe włosyRaz w tygodniu wetrzyj sok cebuli w skórę głowy.Owiń ceratką i ręcznikiem głowę na go-dzinę, następnie umyj.Po dłuższym stosowaniu włosy ładnie rosną i nie mają skłonności dosiwienia.Jak przyrządzać cebulę, by nie drażnić wątroby.Pół kg cebuli pokrój na krążki zgodnie z jej budową, bo tylko tak zachowa swoją energię.Posól, mocno wygnieć i przykryj na 3  4 godz.Potem dopraw ulubionymi ziołami i oliwką,można też dodać kilka kropel cytryny.Jest to pyszna sałatka, a w dodatku tak przyrządzonacebula jest lekiem.Chrzan nie tylko na WielkanocW polskiej kuchni chrzan zajmuje poczesne miejsce jako dodatek do wielu potraw,zwłaszcza mięsnych.A już obowiązkowo chrzan z buraczkami w postaci ćwikły zagościćmusi na wielkanocnym stole.Chrzan ma jednak nie tylko zalety smakowe, ale także własno-ści lecznicze.Wiedzieli już o tym starożytni, a przepisy na leczenie wielu chorób właśniechrzanem przekazywane były z pokolenia na pokolenie.Znany XVI-wieczny polski zielarz Spiczuński tak pisał o chrzanie:  Przychodzi nie tylkodo przysmaku stołowego używania, ale do lekarstw.Starożytni czynili z chrzanu lekarstwoprzeciwko boleniu głowy zaziębionej tym sposobem: chrzan drobno pokrojony suszyli i miał-ko utartego po łyżce z winem ciepłym choremu pić dawali, każąc mu zaraz w pościel się kłaśći pocić. Mimo że od tego czasu minęło parę stuleci, wracamy do sprawdzonych recept zielar-skich, a nauka współczesna dorzuca nowe przepisy dzięki badaniom nad leczniczymi właści-wościami roślin.Jeszcze raz potwierdza się stare przysłowie:  Natura leczy, nie kaleczy.Chrzan ma silne właściwości bakteriobójcze  działa na organizm ludzki równie silnie jakantybiotyki, zawiera też duże ilości soli mineralnych i witamin z grupy B oraz witaminy C.69 Warto wiedzieć, że gotowany chrzan traci te właściwości (zwłaszcza witaminę C) i dlategonależy spożywać go na surowo.Dawniej, kiedy nie było lodówek, mięso owijano w świeżeliście chrzanowe, dzięki czemu długo zachowywało świeżość.Także mleko, do którego wło-żono świeży liść chrzanowy, nie zsiada się, nawet przed burzą.Chrzan, o czym być może nie wszyscy wiedzą, jest także środkiem upiększającym.Wszystkim paniom i dziewczętom, które chciałyby pozbyć się piegów na nosku, polecamnalewkę na chrzanie.Oto przepis: jeden średniej wielkości korzeń chrzanu drobno kroimy,zalewamy szklanką octu winnego i odstawiamy w ciemne miejsce na 14 dni.Po tym okresieodcedzamy nalewkę i otrzymaną cieczą przemywamy twarz rano i wieczorem.Nalewkę wy-bielającą można także sporządzić na mleku (znacznie szybciej, ma ona także silniejsze działa-nie).Posiekany drobno lub utarty korzeń chrzanu gotujemy w 1/2 l mleka i ciepłym wywaremprzemywamy twarz.Gwarantuję, że jeśli będą Panie stosowały nalewkę lub wywar regular-nie, twarz będzie biała i delikatna.Chrzan działa także kojąco przy różnych bólach.Np.w wielu częściach kraju na wsi okła-dy ze świeżych liści chrzanu są stosowane przy bólach głowy [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • matkasanepid.xlx.pl