[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Trzeba też pamiÄ™tać o zwracaniu uwagi na smaki.Zanim zacznie siÄ™ je próbować,wskazane jest, by stwierdzić reakcjÄ™ organizmu w trochÄ™ niecodzienny sposób.Polegaon na kilkuminutowym zetkniÄ™ciu badanej roÅ›liny, bÄ…dz soku z niej, z wÅ‚asnym ciaÅ‚em.Robi siÄ™ to w miejscach, które sÄ… delikatne, a wiÄ™c we wszystkich zgiÄ™ciach: w kiÅ›ci dÅ‚o-ni, w zgiÄ™ciu Å‚okcia, w kolanie, w pachwinach.Po odczekaniu ok.20-30 minut w ocze-kiwaniu na odczyn, można dotknąć wargi a potem jÄ™zyka.Okres oczekiwania jest tu teżwymagany.Teraz dopiero można smakować.Do smakowania nie używa siÄ™ próbek roÅ›lin rzecz jasna w dużych iloÅ›ciach.WrÄ™cz przeciwnie.NiewielkÄ… drobinkÄ™ roÅ›liny umieszczamy na koÅ„cu jÄ™zyka, rozpÅ‚a-szczamy jÄ™zykiem na podniebieniu, przenosimy na boki, Å›rodek i nasadÄ™ jÄ™zyka pokolei.Za każdym razem mlaskamy i& wsÅ‚uchujemy siÄ™ w smak.Mlaskanie pozwaladobrze dochodzić substancjom do kubeczków smakowych oraz przyspiesza ichrozpuszczanie w Å›linie oraz utlenianie (co wpÅ‚ywa na smak).Nie przeÅ‚ykamy znowuoczekujemy na reakcje organizmu.MogÄ… one być różne: zaczerwienienie, wyczuwalnepieczenie, czasem& zgodnie z intuicjÄ… niechęć!Należy zdecydowanie przyjąć, że SMAK SAONY wystÄ™puje w naturze wÅ‚aÅ›ciwie je-dynie w wypadku soli zwanej kuchennÄ… (NaCl).SMAK SAODKI, oznaczajÄ…cy obecność cukrów oraz niektórych alkoholi oznaczazwykle obecność substancji nam przyjaznych.SÅ‚odkawe bywajÄ… też niektóre ami-nokwasy.Jednak sÅ‚odkość nie oznacza jednoczeÅ›nie caÅ‚kowitego bezpieczeÅ„stwa!SMAK GORZKI z reguÅ‚y oznacza obecność alkaloidów, a wiÄ™c trucizn.Tylko niektóre,znane nam roÅ›liny bywajÄ… i gorzkie, i niegrozne zarazem.SMAK KWAZNY wystÄ™puje zwykle w owocach niedojrzaÅ‚ych, przeksztaÅ‚cajÄ…cych siÄ™w owoce sÅ‚odkie.A oznacza też w innych roÅ›linach obecność Å‚agodnych, bo naturalnychkwasów.Nie muszÄ… być one jednak nieszkodliwe, bowiem kwas szczawiowy (rabarbar,szczaw, szczawik zajÄ™czy zwany zajÄ™czÄ… kapustkÄ…) spożyty w wiÄ™kszej iloÅ›ci może34Survival - zdrowienam sporo namieszać w organizmie.Ale& smak bywa czasem mylÄ…cy.Ba, bywajÄ… roÅ›-liny zdecydowanie szkodliwe, które akurat nÄ™cÄ….Tym wszystkim, którzy wypracowali u siebie zdolnoÅ›ci jedzenia intuicyjnego, od-najdywanie pokarmów nadajÄ…cych siÄ™ do spożycia bez uszczerbku dla ich zdrowia, niepowinno sprawiać trudnoÅ›ci.Może to dotyczyć także tych, którzy nauczyli siÄ™ posÅ‚u-giwać wahadeÅ‚kiem. Trudne warunki mogÄ… oznaczać najzwyczajniejszy brak stoÅ‚u, pieca oraz sztuć-ców.O ile ze stoÅ‚u można zrezygnować bez wiÄ™kszego żalu, wyprodukować wÅ‚asnesztućce można nawet z dużą przyjemnoÅ›ciÄ…, to bez kuchni jakże ciężko siÄ™ obyć.PodamwiÄ™c kilka wiadomoÅ›ci, które pozwolÄ… uzyskać kuchenne efekty.yródÅ‚em gorÄ…ca, niezbÄ™dnego do ugotowania potrawy, mogÄ… być rozgrzane przyognisku kamienie.Pieczenie nad ogniskiem jest mniej efektywne, gdy opiekamy żyw-ność bezpoÅ›rednio w pÅ‚omieniach, zamiast wykorzystać żar ogniskowych wÄ™gli, czywspomniane kamienie.W ogóle ogieÅ„ do pichcenia używacie moi drodzy zazwy-czaj zbyt rozbuchany, podczas, gdy najlepszy jest naprawdÄ™ nieduży ogienek.Korzyst-niejszy jest też dÅ‚użej oddziaÅ‚ujÄ…cy żar, niż szybko spalajÄ…ce pÅ‚omienie.Produkty dopieczenia w ognisku można zawinąć w ulistnione byle nie trujÄ…ce gaÅ‚Ä…zki, oblepićziemiÄ… (zalecanej gliny zazwyczaj brak, ale może być wilgotna ziemia) i jeszcze razobwinąć gaÅ‚Ä…zkami.I do żaru!Nie wiem, czy wiecie, że wodÄ™ można zagotować& choćby w kartce papieru.Nadogniem.Papier nie zapali siÄ™, bo woda gotuje siÄ™ w temperaturze niższej od tej, w którejpali siÄ™ papier.Byleby papier nie byÅ‚ zbyt nasiÄ…kliwy i rozÅ‚ażący siÄ™.Przy okazji chciaÅ‚bym przypomnieć o tej dziwnej wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci gotowania wody nawiÄ™kszych wysokoÅ›ciach.JeÅ›li zaczniecie gotować wodÄ™ na szczycie Giewontu, wów-czas przekonacie siÄ™, że trwać to bÄ™dzie bardzo dÅ‚ugo (naczynie warto dokÅ‚adnie przy-kryć).Okaże siÄ™ także, że woda w chwili wrzenia nie osiÄ…gnie w ogóle swojej przy-sÅ‚owiowej temperatury wrzenia 100°C.AbyÅ›cie nie czuli siÄ™ zanadto oszukani,powiem, że jest to zwiÄ…zane z ciÅ›nieniem.WybierajÄ…c siÄ™ na wszelakie Å‚azikowania warto wziąć ze sobÄ… choćby nawet caÅ‚kiemmaluteÅ„ki pojemniczek z przyprawÄ… (lub przyprawami): majerankiem, kminkiem, pie-przem, itp. ratujÄ… smak, czasem żoÅ‚Ä…dek.Tak przy okazji: pemmikan, to suszone miÄ™so starte na proszek i zmieszane ze smal-cem.Można do tego dodać nieco soli, ziół i przypraw wedÅ‚ug gustu.Nie mogÄ™ pominąć informacji o żywnoÅ›ci liofilizowanej, którÄ… można brać ze sobÄ…na włóczÄ™gÄ™.Liofilizacja jest procesem odwodnienia (najpierw zamraża siÄ™ produktgwaÅ‚townie do bardzo niskiej temperatury a potem odwadnia siÄ™ w procesie sublima-cji), dziÄ™ki któremu żywność nie traci soli mineralnych, witamin ani wartoÅ›ci smako-wych.Nie wymaga też konserwantów, zaÅ› czas przechowywania w opakowaniu fabry-cznym wynosi okoÅ‚o jednego roku.Jest wyjÄ…tkowo lekka no i oczywiÅ›cie ma mocnozmniejszonÄ… objÄ™tość.Do przyrzÄ…dzenia potrzebuje jedynie zalania wodÄ… (niekoniecz-nie gorÄ…cÄ…).Można liofilizaty zjadać na sucho, tylko popijajÄ…c wodÄ….Można samemuzamawiać liofilizaty w specjalistycznych punktach, i mogÄ… to być dowolne owoce, jaje-cznica, pieczeÅ„, ugotowane pierogi i co sobie jeszcze ciekawego wymyÅ›licie.ZacytowaÅ‚em powyższy akapit za Marcinem od survivalowej, internetowej stronyhttp://www.netservice.com.pl/survival (na tej stronie znajdziecie również wiadomoÅ›cio prawnych uwarunkowaniach niektórych dziaÅ‚aÅ„ survivalowych biwakowania,palenia ognia w lesie, itp.)35Survival po polskuW plecaku powinniÅ›cie posiadać nastÄ™pujÄ…ce produkty spożywcze (te trzy pierwsze,wytÅ‚uszczone sÄ… zdecydowanie najważniejsze!):wodÄ™ (zawsze noszÄ™ najmniej ok [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
zanotowane.pl doc.pisz.pl pdf.pisz.pl matkasanepid.xlx.pl
.Trzeba też pamiÄ™tać o zwracaniu uwagi na smaki.Zanim zacznie siÄ™ je próbować,wskazane jest, by stwierdzić reakcjÄ™ organizmu w trochÄ™ niecodzienny sposób.Polegaon na kilkuminutowym zetkniÄ™ciu badanej roÅ›liny, bÄ…dz soku z niej, z wÅ‚asnym ciaÅ‚em.Robi siÄ™ to w miejscach, które sÄ… delikatne, a wiÄ™c we wszystkich zgiÄ™ciach: w kiÅ›ci dÅ‚o-ni, w zgiÄ™ciu Å‚okcia, w kolanie, w pachwinach.Po odczekaniu ok.20-30 minut w ocze-kiwaniu na odczyn, można dotknąć wargi a potem jÄ™zyka.Okres oczekiwania jest tu teżwymagany.Teraz dopiero można smakować.Do smakowania nie używa siÄ™ próbek roÅ›lin rzecz jasna w dużych iloÅ›ciach.WrÄ™cz przeciwnie.NiewielkÄ… drobinkÄ™ roÅ›liny umieszczamy na koÅ„cu jÄ™zyka, rozpÅ‚a-szczamy jÄ™zykiem na podniebieniu, przenosimy na boki, Å›rodek i nasadÄ™ jÄ™zyka pokolei.Za każdym razem mlaskamy i& wsÅ‚uchujemy siÄ™ w smak.Mlaskanie pozwaladobrze dochodzić substancjom do kubeczków smakowych oraz przyspiesza ichrozpuszczanie w Å›linie oraz utlenianie (co wpÅ‚ywa na smak).Nie przeÅ‚ykamy znowuoczekujemy na reakcje organizmu.MogÄ… one być różne: zaczerwienienie, wyczuwalnepieczenie, czasem& zgodnie z intuicjÄ… niechęć!Należy zdecydowanie przyjąć, że SMAK SAONY wystÄ™puje w naturze wÅ‚aÅ›ciwie je-dynie w wypadku soli zwanej kuchennÄ… (NaCl).SMAK SAODKI, oznaczajÄ…cy obecność cukrów oraz niektórych alkoholi oznaczazwykle obecność substancji nam przyjaznych.SÅ‚odkawe bywajÄ… też niektóre ami-nokwasy.Jednak sÅ‚odkość nie oznacza jednoczeÅ›nie caÅ‚kowitego bezpieczeÅ„stwa!SMAK GORZKI z reguÅ‚y oznacza obecność alkaloidów, a wiÄ™c trucizn.Tylko niektóre,znane nam roÅ›liny bywajÄ… i gorzkie, i niegrozne zarazem.SMAK KWAZNY wystÄ™puje zwykle w owocach niedojrzaÅ‚ych, przeksztaÅ‚cajÄ…cych siÄ™w owoce sÅ‚odkie.A oznacza też w innych roÅ›linach obecność Å‚agodnych, bo naturalnychkwasów.Nie muszÄ… być one jednak nieszkodliwe, bowiem kwas szczawiowy (rabarbar,szczaw, szczawik zajÄ™czy zwany zajÄ™czÄ… kapustkÄ…) spożyty w wiÄ™kszej iloÅ›ci może34Survival - zdrowienam sporo namieszać w organizmie.Ale& smak bywa czasem mylÄ…cy.Ba, bywajÄ… roÅ›-liny zdecydowanie szkodliwe, które akurat nÄ™cÄ….Tym wszystkim, którzy wypracowali u siebie zdolnoÅ›ci jedzenia intuicyjnego, od-najdywanie pokarmów nadajÄ…cych siÄ™ do spożycia bez uszczerbku dla ich zdrowia, niepowinno sprawiać trudnoÅ›ci.Może to dotyczyć także tych, którzy nauczyli siÄ™ posÅ‚u-giwać wahadeÅ‚kiem. Trudne warunki mogÄ… oznaczać najzwyczajniejszy brak stoÅ‚u, pieca oraz sztuć-ców.O ile ze stoÅ‚u można zrezygnować bez wiÄ™kszego żalu, wyprodukować wÅ‚asnesztućce można nawet z dużą przyjemnoÅ›ciÄ…, to bez kuchni jakże ciężko siÄ™ obyć.PodamwiÄ™c kilka wiadomoÅ›ci, które pozwolÄ… uzyskać kuchenne efekty.yródÅ‚em gorÄ…ca, niezbÄ™dnego do ugotowania potrawy, mogÄ… być rozgrzane przyognisku kamienie.Pieczenie nad ogniskiem jest mniej efektywne, gdy opiekamy żyw-ność bezpoÅ›rednio w pÅ‚omieniach, zamiast wykorzystać żar ogniskowych wÄ™gli, czywspomniane kamienie.W ogóle ogieÅ„ do pichcenia używacie moi drodzy zazwy-czaj zbyt rozbuchany, podczas, gdy najlepszy jest naprawdÄ™ nieduży ogienek.Korzyst-niejszy jest też dÅ‚użej oddziaÅ‚ujÄ…cy żar, niż szybko spalajÄ…ce pÅ‚omienie.Produkty dopieczenia w ognisku można zawinąć w ulistnione byle nie trujÄ…ce gaÅ‚Ä…zki, oblepićziemiÄ… (zalecanej gliny zazwyczaj brak, ale może być wilgotna ziemia) i jeszcze razobwinąć gaÅ‚Ä…zkami.I do żaru!Nie wiem, czy wiecie, że wodÄ™ można zagotować& choćby w kartce papieru.Nadogniem.Papier nie zapali siÄ™, bo woda gotuje siÄ™ w temperaturze niższej od tej, w którejpali siÄ™ papier.Byleby papier nie byÅ‚ zbyt nasiÄ…kliwy i rozÅ‚ażący siÄ™.Przy okazji chciaÅ‚bym przypomnieć o tej dziwnej wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci gotowania wody nawiÄ™kszych wysokoÅ›ciach.JeÅ›li zaczniecie gotować wodÄ™ na szczycie Giewontu, wów-czas przekonacie siÄ™, że trwać to bÄ™dzie bardzo dÅ‚ugo (naczynie warto dokÅ‚adnie przy-kryć).Okaże siÄ™ także, że woda w chwili wrzenia nie osiÄ…gnie w ogóle swojej przy-sÅ‚owiowej temperatury wrzenia 100°C.AbyÅ›cie nie czuli siÄ™ zanadto oszukani,powiem, że jest to zwiÄ…zane z ciÅ›nieniem.WybierajÄ…c siÄ™ na wszelakie Å‚azikowania warto wziąć ze sobÄ… choćby nawet caÅ‚kiemmaluteÅ„ki pojemniczek z przyprawÄ… (lub przyprawami): majerankiem, kminkiem, pie-przem, itp. ratujÄ… smak, czasem żoÅ‚Ä…dek.Tak przy okazji: pemmikan, to suszone miÄ™so starte na proszek i zmieszane ze smal-cem.Można do tego dodać nieco soli, ziół i przypraw wedÅ‚ug gustu.Nie mogÄ™ pominąć informacji o żywnoÅ›ci liofilizowanej, którÄ… można brać ze sobÄ…na włóczÄ™gÄ™.Liofilizacja jest procesem odwodnienia (najpierw zamraża siÄ™ produktgwaÅ‚townie do bardzo niskiej temperatury a potem odwadnia siÄ™ w procesie sublima-cji), dziÄ™ki któremu żywność nie traci soli mineralnych, witamin ani wartoÅ›ci smako-wych.Nie wymaga też konserwantów, zaÅ› czas przechowywania w opakowaniu fabry-cznym wynosi okoÅ‚o jednego roku.Jest wyjÄ…tkowo lekka no i oczywiÅ›cie ma mocnozmniejszonÄ… objÄ™tość.Do przyrzÄ…dzenia potrzebuje jedynie zalania wodÄ… (niekoniecz-nie gorÄ…cÄ…).Można liofilizaty zjadać na sucho, tylko popijajÄ…c wodÄ….Można samemuzamawiać liofilizaty w specjalistycznych punktach, i mogÄ… to być dowolne owoce, jaje-cznica, pieczeÅ„, ugotowane pierogi i co sobie jeszcze ciekawego wymyÅ›licie.ZacytowaÅ‚em powyższy akapit za Marcinem od survivalowej, internetowej stronyhttp://www.netservice.com.pl/survival (na tej stronie znajdziecie również wiadomoÅ›cio prawnych uwarunkowaniach niektórych dziaÅ‚aÅ„ survivalowych biwakowania,palenia ognia w lesie, itp.)35Survival po polskuW plecaku powinniÅ›cie posiadać nastÄ™pujÄ…ce produkty spożywcze (te trzy pierwsze,wytÅ‚uszczone sÄ… zdecydowanie najważniejsze!):wodÄ™ (zawsze noszÄ™ najmniej ok [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]