[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Sekret zielonej herbatySekretem zielonej herbaty jest połączone działanie zawartych w niej flawonoidów ipolifenoli.Szczególnie znane z powodu swej skuteczności są 3 katechiny.Określa się je jako:EC (epikatechina), EGC (epigallokatechina) i ECGC (taninian 3-epigallokate-chiny).Nieprzejmuj się w ogóle tymi naukowymi terminami.Załączam dokładniejsze wiadomości dlatych, którzy oczekują więcej informacji na ten temat.Dla większości z nas najważniejsząinformacją tego podrozdziału jest wiadomość, że zielona herbata zawiera licznebioflawonoidy (flawonoidy, polifenole i katechiny), witaminy i składniki mineralne, którerazem działają synergistycznie po dostaniu się do naszego organizmu w postaci zielonejherbaty.W następnych podrozdziałach będę odnosił się do zielonej herbaty jako do całości, anie do jej poszczególnych składników.Nowo odkryte korzystne właściwości zielonej herbatyOpisywane są liczne korzystne właściwości zielonej herbaty, poza zwykłym faktem, żewypijanie dużej ilości herbaty pobudza pracę układu moczowego.Zielona herbata zawierarównież kofeinę, która daje pewne pobudzenie (ale niezbyt duże), obniża ciśnienie tętniczekrwi przez przeciwdziałanie pewnym enzymom, obniża poziom cukru we krwi, zwalczawirusy i zatrucie pokarmowe, ułatwia trawienie i zapobiega ubytkom próchniczym.Trudnouwierzyć w tę ostatnią cechę, ale została ona sprawdzona w grudniu 1997 roku przez lekarzyjapońskich, którzy stwierdzili, że płukanie zieloną herbatą jamy ustnej powodujeutrzymywanie się zawartych w niej substancji chemicznych w ślinie w czasie do l godziny.Poza tym jest rzeczą miłą obejmowanie dłońmi ciepłego kubka z herbatą.Właściwości antyoksydacyjne zielonej herbatyPodstawą korzystnego wpływu zielonej herbaty na organizm są głównie jej właściwościantyoksydacyjne.Chińczycy zawsze twierdzili, że herbata opóznia starzenie się, ale możliwymechanizm tego procesu wyjaśnił się dopiero po zrozumieniu antyoksyda-cyjnej funkcjiflawonoidów.Po zastosowaniu nowego systemu komputerowego do ilościowego badaniasubstancji chemicznych naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley stwierdzili, żewyciąg z zielonej herbaty okazał się najlepszym wymiataczem niebezpiecznych rodnikówhydroksylowych.Następne w kolejności okazały się: wyciąg z nasion winogron, piknogenoL,miłorząb dwuklapowy i mieszanki flawonoidów znajdujące się na rynku.Przy omawianiuzielonej herbaty należy podkreślić jej pozytywną rolę w chorobie serca, AIDS i nowotworachzłośliwych.Zielona herbata i chorohy sercaJak wspomnieliśmy, zielona herbata obniża ciśnienie krwi.W doświadczeniulaboratoryjnym na szczurach wykazano obniżenie ciśnienia tętniczego krwi we wszystkichgrupach zwierząt, którym podawano wyciąg z tej herbaty.Ponadto stwierdzono, że działanieantyoksydacyjne zielonej herbaty zatrzymywało oksydację złego" cholesterolu LDL izmniejszało uszkodzenia ściany aorty, w której już zaczaj; się odkładać utleniony cholesterol.Pod tym względem witamina E i beta-karoten były mniej skuteczne.Kilka przeprowadzonychprób nie potwierdziło tych wniosków, ale w opisie wyników, wykazujących właściwościantyoksydacyjne i obniżenie poziomu cholesterolu, znajdujemy ważne sformułowania, jak nie wykazano różnic aż do 11 tygodnia." oraz kobiety pijące 10 filiżanek dziennie.".Byćmoże, brak pozytywnych wyników był spowodowany zastosowaniem zbyt małych dawek lubpróba trwała za krótko.W jednej z ostatnich publikacji wyniki nie budzą wątpliwości:Stwierdzono, że chińska zielona herbata i herbata jaśminowa, obydwie o minimalnymstopniu fermentacji, mają właściwość znacznego obniżania zawartości cholesterolu wsurowicy krwi i w wątrobie.Dzięki zmniejszeniu odkładania lipidów w wątrobie ograniczonyzostał wzrost jej masy.We wszystkich przypadkach leczniczego zastosowania herbatystwierdzono obniżenie wskaznika miażdżycowego i wzrost stosunku HDL do cholesterolucałkowitego, podczas gdy poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów pozostawałniezmieniony.To właściwie wszystko wyjaśnia.Wzrastał poziom dobrego cholesterolu, a zły"cholesterol nie wykazywał szkodliwego działania.Zielona herbata i AIDSPomysł zastosowania zielonej herbaty w leczeniu AIDS powstał niedawno, ale istniejekilka doniesień wskazujących, że warto go wypróbować.Pierwsze - to hamowanie rozwojuwirusów.Farmerzy uprawiający tytoń używająjej do ochrony swoich plonów przed wirusemmozaiki tytoniowej.Wiadomo również, że zielona herbata bezpośrednio zwalcza wirusagrypy.W 1990 roku w badaniu laboratoryjnym in vitro (w płytkach Petriego) wykazano, żekatechiny zielonej herbaty hamowały aktywność wirusa powodującego AIDS.Niedawno (wmarcu 1997) opublikowano w Medical Hypotheses" artykuł sugerujący, że pewne naturalneczynniki związane z odżywianiem mogą wspomagać skuteczność nowych leków przeciwAIDS.Do czynników tych zaliczono selen, niskotłuszczową dietę, zieloną herbatę i roślinnesubstancje chemiczne występujące w warzywach z rodziny kapustowa-tych (krzyżowych), jakrzepa, kapusta, rzodkiewki i chrzan.Jeśli jeden z głównych czynników przeciwdziałającychprogresji AIDS zwalcza ogólny stres antyoksyda-cyjny, to zastosowanie zielonej herbaty oaktywności antyoksydacyjnej zmniejszy ładunek oksydantów i pomoże zatrzymać proceschorobowy.Zielona herbata i nowotwory złośliweWiększość badań na temat zielonej herbaty skupia się obecnie na jej właściwościachprzeciwnowotworowych.Istnieją dowody, że - podobnie jak inne antyoksydanty - zatrzymujemutacje DNA, uruchamiające proces nowotworowy, dzięki usuwaniu rakotwórczychrodników hydroksylowych i zapobieganiu szkodliwym zmianom w miejscu, gdzie zaczyna sięproces nowotworowy.Katechiny zawarte w zielonej herbacie zmniejszają aktywnośćenzymów produkujących wolne rodniki, a także bezpośrednio je usuwają.Podobnie jakpiknogenol, zielona herbata zwalcza niebezpieczny wolny rodnik - tlenek azotu i enzymy,które go wytwarzają.Ostatnio odkryto zadziwiający przebieg reakcji.Okazało się, że pozaznanymi już sposobami zwalczania raka, zielona herbata oferuje jeszcze jedną broń - potrafizainicjować śmierć komórek uszkodzonych przez mutację!Opublikowane wyniki niezależnych od siebie 3 badań, prowadzonych od listopada 1997do marca 1998 roku, wskazują, że zielona herbata uszkadza re-plikację DNA komóreknowotworowych i nie pozwala na ich podział.Pierwsze badanie przeprowadzono naUniwersytecie Case Western Reserve w Ohio, drugie na Uniwersytecie Mię w Japonii, trzeciew Centrum Badań nad Rakiem M.D.Anderson w Houston.W badaniu przeprowadzonym naUniwersytecie Case Western wykryto coś niezwykłego [ Pobierz całość w formacie PDF ]
zanotowane.pl doc.pisz.pl pdf.pisz.pl matkasanepid.xlx.pl
.Sekret zielonej herbatySekretem zielonej herbaty jest połączone działanie zawartych w niej flawonoidów ipolifenoli.Szczególnie znane z powodu swej skuteczności są 3 katechiny.Określa się je jako:EC (epikatechina), EGC (epigallokatechina) i ECGC (taninian 3-epigallokate-chiny).Nieprzejmuj się w ogóle tymi naukowymi terminami.Załączam dokładniejsze wiadomości dlatych, którzy oczekują więcej informacji na ten temat.Dla większości z nas najważniejsząinformacją tego podrozdziału jest wiadomość, że zielona herbata zawiera licznebioflawonoidy (flawonoidy, polifenole i katechiny), witaminy i składniki mineralne, którerazem działają synergistycznie po dostaniu się do naszego organizmu w postaci zielonejherbaty.W następnych podrozdziałach będę odnosił się do zielonej herbaty jako do całości, anie do jej poszczególnych składników.Nowo odkryte korzystne właściwości zielonej herbatyOpisywane są liczne korzystne właściwości zielonej herbaty, poza zwykłym faktem, żewypijanie dużej ilości herbaty pobudza pracę układu moczowego.Zielona herbata zawierarównież kofeinę, która daje pewne pobudzenie (ale niezbyt duże), obniża ciśnienie tętniczekrwi przez przeciwdziałanie pewnym enzymom, obniża poziom cukru we krwi, zwalczawirusy i zatrucie pokarmowe, ułatwia trawienie i zapobiega ubytkom próchniczym.Trudnouwierzyć w tę ostatnią cechę, ale została ona sprawdzona w grudniu 1997 roku przez lekarzyjapońskich, którzy stwierdzili, że płukanie zieloną herbatą jamy ustnej powodujeutrzymywanie się zawartych w niej substancji chemicznych w ślinie w czasie do l godziny.Poza tym jest rzeczą miłą obejmowanie dłońmi ciepłego kubka z herbatą.Właściwości antyoksydacyjne zielonej herbatyPodstawą korzystnego wpływu zielonej herbaty na organizm są głównie jej właściwościantyoksydacyjne.Chińczycy zawsze twierdzili, że herbata opóznia starzenie się, ale możliwymechanizm tego procesu wyjaśnił się dopiero po zrozumieniu antyoksyda-cyjnej funkcjiflawonoidów.Po zastosowaniu nowego systemu komputerowego do ilościowego badaniasubstancji chemicznych naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley stwierdzili, żewyciąg z zielonej herbaty okazał się najlepszym wymiataczem niebezpiecznych rodnikówhydroksylowych.Następne w kolejności okazały się: wyciąg z nasion winogron, piknogenoL,miłorząb dwuklapowy i mieszanki flawonoidów znajdujące się na rynku.Przy omawianiuzielonej herbaty należy podkreślić jej pozytywną rolę w chorobie serca, AIDS i nowotworachzłośliwych.Zielona herbata i chorohy sercaJak wspomnieliśmy, zielona herbata obniża ciśnienie krwi.W doświadczeniulaboratoryjnym na szczurach wykazano obniżenie ciśnienia tętniczego krwi we wszystkichgrupach zwierząt, którym podawano wyciąg z tej herbaty.Ponadto stwierdzono, że działanieantyoksydacyjne zielonej herbaty zatrzymywało oksydację złego" cholesterolu LDL izmniejszało uszkodzenia ściany aorty, w której już zaczaj; się odkładać utleniony cholesterol.Pod tym względem witamina E i beta-karoten były mniej skuteczne.Kilka przeprowadzonychprób nie potwierdziło tych wniosków, ale w opisie wyników, wykazujących właściwościantyoksydacyjne i obniżenie poziomu cholesterolu, znajdujemy ważne sformułowania, jak nie wykazano różnic aż do 11 tygodnia." oraz kobiety pijące 10 filiżanek dziennie.".Byćmoże, brak pozytywnych wyników był spowodowany zastosowaniem zbyt małych dawek lubpróba trwała za krótko.W jednej z ostatnich publikacji wyniki nie budzą wątpliwości:Stwierdzono, że chińska zielona herbata i herbata jaśminowa, obydwie o minimalnymstopniu fermentacji, mają właściwość znacznego obniżania zawartości cholesterolu wsurowicy krwi i w wątrobie.Dzięki zmniejszeniu odkładania lipidów w wątrobie ograniczonyzostał wzrost jej masy.We wszystkich przypadkach leczniczego zastosowania herbatystwierdzono obniżenie wskaznika miażdżycowego i wzrost stosunku HDL do cholesterolucałkowitego, podczas gdy poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów pozostawałniezmieniony.To właściwie wszystko wyjaśnia.Wzrastał poziom dobrego cholesterolu, a zły"cholesterol nie wykazywał szkodliwego działania.Zielona herbata i AIDSPomysł zastosowania zielonej herbaty w leczeniu AIDS powstał niedawno, ale istniejekilka doniesień wskazujących, że warto go wypróbować.Pierwsze - to hamowanie rozwojuwirusów.Farmerzy uprawiający tytoń używająjej do ochrony swoich plonów przed wirusemmozaiki tytoniowej.Wiadomo również, że zielona herbata bezpośrednio zwalcza wirusagrypy.W 1990 roku w badaniu laboratoryjnym in vitro (w płytkach Petriego) wykazano, żekatechiny zielonej herbaty hamowały aktywność wirusa powodującego AIDS.Niedawno (wmarcu 1997) opublikowano w Medical Hypotheses" artykuł sugerujący, że pewne naturalneczynniki związane z odżywianiem mogą wspomagać skuteczność nowych leków przeciwAIDS.Do czynników tych zaliczono selen, niskotłuszczową dietę, zieloną herbatę i roślinnesubstancje chemiczne występujące w warzywach z rodziny kapustowa-tych (krzyżowych), jakrzepa, kapusta, rzodkiewki i chrzan.Jeśli jeden z głównych czynników przeciwdziałającychprogresji AIDS zwalcza ogólny stres antyoksyda-cyjny, to zastosowanie zielonej herbaty oaktywności antyoksydacyjnej zmniejszy ładunek oksydantów i pomoże zatrzymać proceschorobowy.Zielona herbata i nowotwory złośliweWiększość badań na temat zielonej herbaty skupia się obecnie na jej właściwościachprzeciwnowotworowych.Istnieją dowody, że - podobnie jak inne antyoksydanty - zatrzymujemutacje DNA, uruchamiające proces nowotworowy, dzięki usuwaniu rakotwórczychrodników hydroksylowych i zapobieganiu szkodliwym zmianom w miejscu, gdzie zaczyna sięproces nowotworowy.Katechiny zawarte w zielonej herbacie zmniejszają aktywnośćenzymów produkujących wolne rodniki, a także bezpośrednio je usuwają.Podobnie jakpiknogenol, zielona herbata zwalcza niebezpieczny wolny rodnik - tlenek azotu i enzymy,które go wytwarzają.Ostatnio odkryto zadziwiający przebieg reakcji.Okazało się, że pozaznanymi już sposobami zwalczania raka, zielona herbata oferuje jeszcze jedną broń - potrafizainicjować śmierć komórek uszkodzonych przez mutację!Opublikowane wyniki niezależnych od siebie 3 badań, prowadzonych od listopada 1997do marca 1998 roku, wskazują, że zielona herbata uszkadza re-plikację DNA komóreknowotworowych i nie pozwala na ich podział.Pierwsze badanie przeprowadzono naUniwersytecie Case Western Reserve w Ohio, drugie na Uniwersytecie Mię w Japonii, trzeciew Centrum Badań nad Rakiem M.D.Anderson w Houston.W badaniu przeprowadzonym naUniwersytecie Case Western wykryto coś niezwykłego [ Pobierz całość w formacie PDF ]