[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.W trzy kwadranse powinny ju by upieczone.Przekroi je je li s du e na czterycz ci, mniejsze tylko na pó i doda do nich sa at , mizeri , lub kompot.579.Kurcz ta sma one po wiede skuJest to specjalno kuchni wiede skiej.Takie kurcz ta s dobre tylko bardzo m ode tj.sze ciotygodniowe lub dwumiesi czne.Oczyszczone kurcz przekroi na dwie lub czterycz ci, posoli , otarza w mace, zmacza w rozbitym jajku, posypa tart przesian bu k isma y na rozpalonej fryturze lub pó na pó ze szmalcem wi skim; t uszczu powinno bytyle, aby kurcz ta swobodnie w nim p ywa y.Tak samo przygotowa ó tka i w tróbki, a gdysi kurcz ta adnie obrumieni z obu stron wyjmowa je widelcem, k a na zwyczajnbibu , aby t usto dobrze wsi k a, sk ada do kamiennej rynki i wstawiwszy do pieca napar minut, aby w rodku dosz y, ob o y na pó misku w tróbkami i o dkami, orazga zkami sma onej zielonej pietruszki i poda z sa at lub z mizeri zaprawion mietan. 580.Kurcz ta duszone dla chorychOczyszczone i nasolone kurcz w o y na rozpalone mas o do rondelka, obrumieni zwszystkich stron, a potem wyj wszy w o y do kamiennej rynki, skropi cytryn , zala pófili ank bulionu i dusi tak d ugo pod przykryciem, a b dzie zupe nie mi kkie.581.Kurcz ta na sposób kuropatwMa e t uste kurcz ta zabi w wilj dnia, a po oczyszczeniu natrze wewn trz i powierzchu przesianym ja owcem i zostawi w zimnem miejscu.Przed duszeniem nasoli ,naszpikowa g sto m od s onink , wy o y spód rondelka plasterkami s oniny i dusikurcz ta na wolnym ogniu, a si adnie zrumieni.Potem wla trzy y ki g stego bulionu iwsypa y eczk tartej przesianej bu ki, niech si jeszcze troch poddusz , a wydaj cprzekroi ka de kurcz na dwie po ówki i obla sosem.582.Kurcz ta zapiekane z beszamelemUpiec kurcz ta jak poda am wy ej w piecu, a gdy s ju obrumienione, nadopieczeniu, przekroi je na wpó , u o y na pó misku i zalawszy sosem beszamelowymzapiec na silnym ogniu przez 15-20 ·minut.583. Fricassé z kurcz tOczyszczone kurcz ta nakropi cytryn , bo od cytryny skóra bieleje i nala tyle wody,aby je przykry a.Gdy si zagotuj odszumowa , posoli , w o y du o w oszczyzny, cebuli,wi zk zielonej pietruszki, kilka ca ych pieczarek i troch korzeni i gotowa tak d ugo akurcz ta b d mi kkie.Wtedy je wyj , pokraja na dwoje lub je li wi ksze na cztery cz ci.Pieczarki, w tróbki i o dki pokraja w paseczki, rosó przecedzi , y k mas a utrze zy k m ki, rozprowadzi roso em i w tym sosie poddusi jeszcze kurcz ta.Na pó miskuu o y rant z ugotowanego na rosole ry u, w rodek da kurcz ta, sos zaci gn trzemaó tkami utartymi na pian z kawa kiem deserowego mas a, uwa aj c jednak, aby si niezagotowa i pola nim po wierzchu ca potraw.584.Kurcz ta duszone z groszkiemObrumieni na rozpalonym ma le oczyszczone i posolone kurcz ta, a wsypawszy donich litr zielonego groszku, zala roso em lub wod tyle tylko, aby groszek by zakryty i dusitak d ugo, a kurcz ta i groszek b d mi kkie.Wtedy zatrzepa go m k , wsypa cukru do smaku, troch posoli , a przed samem wydaniem wrzuci gar zielonego kopru i pietruszki.Groszek u o y na spodzie pó miska, a po wierzchu podzielone na cztery cz ci kurcz ta.585.Kurcz ta z rakamiUgotowa kurcz ta w krótkim smaku z jarzynami i cebul.Na rosole zrobi sosrakowy, pokraja kurcz ta na cz stki, poddusi jeszcze w sosie, a wydaj c wrzuci obraneszyjki i nó ki rakowe, zaci gn go dwoma ó tkami, u o y potraw na pó misku iugarnirowa nadzianymi skorupkami z raków lub osobno poda kaszk krakowsk ,ugotowan na sypko z koperkiem.586.Paprykarz z kurcz tOsolone kurcz ta podzieli i na cztery cz ci, a mniejsze na dwoje, obsypa je papryki w o ywszy do rondla y k mas a i jedn posiekan cebul obrumieni je naprzód, a potempodlewaj c roso em dusi pod przykryciem, a b d mi kkie.Na dziesi minut przedwydaniem wla wier litra kwa nej mietany, rozbitej z pó y eczk maki, a gdy si trochw tym sosie podsadz , poda z przysma onymi kartoflami lub z kluskami k adzionymi, albo zry em.587.Perliczka z imbiremJest bardzo smaczna, a przyprawa atwa.Przed upieczeniem natrze perliczki zewn trzi wewn trz przesianym imbirem, naszpikowa m od s onink i upiec jak poprzednio.Przytran erowaniu na piersiach porobi naci cia i posmarowa mas em imbirowym, tj.dwiey eczki imbiru utrze z y k deserowego mas a.588.Go bie pieczoneGo bie powinno si wybiera tylko m ode, bo stare s twarde.Pozna je mo na pobia ym mi sie na piersiach; stare maj piersi fioletowo sine.Oskuba je ostro nie, aby siskórka nie rozdar a.Zaraz po zabiciu w o y do zimnej wody na dwie godziny, a potemoczy ci wn trzno ci, wymy , posoli i ob o ywszy plasterkami m odej s oniny, upiec wgor cym piecu, polewaj c cz sto mas em.Go bie powinny si piec 30-35 minut.Poda donich kompot, borówki lub sa at. 589.Go bie zamiast kwiczo ówOczyszczone go bie natrze z zewn trz i wewn trz przesianym ja owcem,pozostawi , 2-3 dni w ch odnym miejscu, a przed upieczeniem posoli zawin ka dy wcienki plasterek s oninki, obrumieni w rondlu na ma le, a potem podlawszy trzema y kamig stego bulionu, dusi je pod przykryciem przez dobre pó godziny [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • matkasanepid.xlx.pl